Stonoteniski klub KREKA Tuzla » O klubu
Historijat kluba

Prvi počeci stonog tenisa u Tuzli vide se od 1943. god. Jedan od prvih stonotenisera, odnosno začetnika stonog tenisa u Tuzli bio je gospodin Vlastimir Nikolić. Rođen je 1929. god. u Beogradu, a u Tuzlu dolazi 1934 god. 1943. godine počinje se baviti stonim tenisom, prvo iz zabave, a zatim kasnije nastupa i na nekim turnirima. Uz njega do 1947. god. igraju još: Mehmedagić Ibrahim, Aleksandar-Aco Čalić i Stakić. Igrali su na ručno izrađenom stolu i reketima, sa celuloidnom lopticom. Pravila su im uglavnom bila poznata, ali kod serviranja nisu izbacivali lopticu. Stoni tenis se tada igrao spontano, bez određenih termina. Takav vid aktivnosti zadržao se do 1944. godine.

Poslije Drugog svjetskog rata formirano je Omladinsko sportsko društvo Jedinstvo, koje je dobilo prostorije u tadašnjem sokolskom domu. Jedinstvo je tada imalo sekcije: stoni tenis, fudbal i kulturno-umjetničku sekciju.

U tom periodu se počelo još redovnije, u stvari, svakodnevno igrati, a bio je uključen veći broj igrača.

Prvi javni nastup održan je 1945. god. u hotelu Bristol, protiv ekipe iz Subotice. Meč se igrao 3:3 igrača, a meč je organizovao general tedašnjeg 3 Korpusa. Za ekipu Jedinstva igrali su: Vlastimir Nikolić, Nenad Čizmarević i Predrag Gojković-Oka. Meč je završen pobjedom ekipe Subotice. Tom meču prisustvovao je i veliki broj gledalaca, što dokazuje da je već tada stoni tenis bio itekako popularan. 1946 god. Jedinstvo prelazi u nove prostorije, da bi godinu dana kasnije takođe promjenili lokaciju i završili u prostorijama starog Okružnog suda. U isto vrijeme i u Kreki počinju sa igranjem stonog tenisa. Postoji fotografija na kojoj se vidi da su ispred Fiskulturnog doma u Kreki, meč igrali Pero Kovačević (direktor škole) i Rudi Stojak. Zajedno sa tadašnjom muškom generacijom Jedinstva igrala je i jedna žena, Mirjana Perić, koja je 1947. i 1948. god. osvojila prvenstvo Bosne i Hercegovine.

1951.  i 1952. god. u  Kreki počinju da igraju: Brumec, Ramić, Stojak i Đorđević. Poslije njih (1960) dolazi generacija: Priganica, Brumec Josip i magistar Husejn Arslanagić. 1972 god. dolazi jedna od najuspješnijih generacija: Čičko Derviš, Zoran Dujaković i Dražen Arsenović a trener je bio Brumec Josip. Oni su osvajali sva kadetska, juniorska i seniorska prvenstva BiH. Nastupali su u tadašnjoj drugoj Jugoslovenskoj ligi. Uporedo s njima igrala je i ženska ekipa: Čičko, Zoljić, Radivojević i Njegovanović. Ovu žensku ekipu naslijedila je i najjača Tuzlanska ekipa na čelu sa Brumec Danijelom, Kitić Sandrom, Jovičić Snježanom i Pranjić Danijelom. Nastupale su u prvoj Jugoslovenskoj ligi.

Jedna od generacija stonoteniskog kluba „Kreka Jedinsvo Rudhem“,  koja je najviše obećavala bila je: Alagić Elvis, Hadžić Edin, Ivanek Vladimir i Smajić Nermin (Smajić i Ivanek nastupali su 1991. god. za kadetsku reprezentaciju Jugoslavije). Početkom 1992. god. zbog početka rata u Bosni i Hercegovini dolazi do odlaska većeg broja članova kluba, tako da ta generacija nije imala priliku dostići svoj maksimum.

Najveći uspjeh stonoteniski klub „ Kreka“  doživio je  1996. god. , kada su odnijeli sve titule ekipnih prvaka Bosne i Hercegovine u muškoj i ženskoj kategoriji.

 

Kreka danas:

 

Danas  stonoteniski klub „Kreka-Edelex“ ima žensku  i mušku ekipu premijer ligi Bosne i Hercegovine,mlađe kadete prvake Bosne i Hercegovine, reprezentativce u kadetskoj i juniorskoj kategoriji Bosne i Herecegovine. Sadašnji trener/igrač Vladimir Ivanek ujedno je i selektor muške seniorske reprezentacije Bosne i Hercegovine.

U klubu se redovno organizuje škola stonog tenisa za mlađe uzraste (6-8 godina), kao i obuka stonog tenisa u trajanju od tri mjeseca za sve uzrasne kategorije. Klub „Kreka-Edelex“ danas broji preko 60 igrača i igračica raznih uzrasnih kategorija kao i preko 100 rekreativaca.


Upravni odbor Kluba

 

Predsjednik kluba: Isabegović Arman

- Dr. Kušljugić Ademir

- Hurić Meho

- Igor Suhi

- Omerdić Mevludin

- Delić Admir

- Lovrić Mario

 

Sekretar kluba: Mujanović Danijela